Verzeker uw elektrische fiets!

Posted juli 6, 2014 by infomans in Overig
Sparta-ION-Comfort-GL

Een fiets is onmisbaar voor velen, u gaat ermee naar uw werk, naar school, doet er de boodschappen mee of maakt regelmatig een fijne tocht door de natuur. U bent zuinig op uw fiets,
maar diefstal ligt altijd en overal op de loer. Sluit daarom altijd een fietsverzekering af!

Tegenwoordig kun je overal wel een verzekering voor afsluiten. Overal wordt geadverteerd om je spullen veilig te stellen via een verzekering. Nou zijn soms verzekeringen overbodig, maar een fietsverzekering is toch wel erg handig.

Fietsverzekering

Een fietsverzekering sluit je af om je fiets te verzekeren tegen diefstal of schade.Bijna alle inwoners van Nederland zijn in het bezit van een fiets. Een fiets is handig. het brengt je snel van a naar b, hebt nooit problemen om in een stad te komen of je fiets te parkeren. Maar helaas is een fiets daardoor ook interessant om te stelen. In elke stad wordt er gehandeld in gestolen fietsen. En nadat je voor de zoveelste keer bestolen bent van je eigen fiets weet je het zeker. Een fietsverzekering is handig.

Wanneer je fiets gestolen is of schade heeft opgelopen kun je via je verzekering het schadebedrag terugkrijgen in de vorm van reparatie of een nieuwe fiets. Het bedrag van je verzekering wordt bepaald door de waarde van je gekochte fiets.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kunt niet zo maar aanspraak maken op je fietsverzekering. Wanneer je gebruik wilt maken van je fietsverzekering bij diefstal moet je aangifte hebben gedaan bij de politie. Het aangiftebewijs stuur je op naar je verzekeringsmaatschappij. Dit is voor hen het bewijs dat je fiets daadwerkelijk gestolen is en dat je niet zelf een fout daarin hebt gemaakt door hem bijvoorbeeld niet op slot te zetten. Vervolgens krijg je van je verzekeringsmaatschappij toestemming om naar de betreffende fietsenmaker te gaan waarbij je hem destijds hebt afgesloten. Zij mogen jouw daar een iets aanbieden voor het bedrag waarvoor je destijds je fiets hebt verzekerd. Ook voor schade moet je een dergelijke procedure door. Het moet ten alle tijden duidelijk zijn dat jij niet de schuldige bent voor de schade.

Een fietsverzekering sluit je af voor ongeveer 3 jaar. Je betaalt bij het afsluiten van de fietsverzekering eenmalig een bedrag dat gebaseerd is op de waarde van jouw fiets. Vervolgens heb je er geen omkijken of kosten meer aan. Een gestolen fiets kost altijd meer dan het bedrag wat je aan de verzekeringsmaatschappij betaald. Zeker wanneer je een fiets niet kan missen raad ik aan een fietsverzekering af te sluiten.

Elektrische fiets verzekeren

Elektrische fietsen worden steeds populairder. Inmiddels rijden er meer dan 1,2 miljoen elektrische fietsen rond in Nederland. Volgens verkopers zijn voornamelijk forenzen en jonge moeders verantwoordelijk voor de huidige populariteit van fietsen met trapondersteuning. Lange afstanden zijn beter bereikbaar geworden en tegen de wind in fietsen met een kleuter voor- en achterop is nu ook voor de niet-atleet goed te doen. Nadeel van de fietsen is echter dat ze wat duurder zijn in aanschaf tegenover de gewone fiets, en vanwege die hoge waarde ook populair onder dieven. Zelfs de goedkopere e-bikes kosten nog zo’n 800 tot 1000 euro. Belangrijk dus om ook de elektrische fiets te verzekeren!

Bij het afsluiten van een fietsverzekering voor uw elektrische fiets zijn een aantal zaken van belang. Bekijk altijd goed wat het maximale bedrag is dat een verzekeraar uitkeert. Dat kan simpelweg de aanschafwaarde zijn, maar er zijn ook verzekeraars die nooit meer dan 1.500 euro uitkeren. Bovendien is het belangrijk om naast de premie te letten op de extra dekkingen. Zijn problemen met een delicaat onderdeel als de accu bijvoorbeeld meeverzekerd? Geeft de verzekering ook een vergoeding voor pechhulp en eventueel een leenfiets? De meest basale verzekeringen keren slechts uit in het geval van diefstal van de complete fiets. Let dus goed op details bij het afsluiten van de fietsverzekering bij zowel de elektrische fiets als de gewone fiets.