Zorgverzekering in het buitenland: vergeet je vaccinaties niet!

Posted juli 31, 2014 by ninabergmans in Zorg

Elk jaar gaan er vele mensen op vakantie naar het buitenland. Gaan ze niet naar het WK in Brazilië, dan gaan ze wel op zoek naar de piramides in Egypte of de cultuur in Mexico en de prachtige stranden in Thailand. Waar je ook naartoe gaat, het is belangrijk je te beschermen tegen ongewenste ziekten en ongemakkelijkheden die je tijdens je vakantie in het buitenland kunt oplopen. Niemand wil per slot van rekening uit Zuid-Afrika terugkomen met malaria of met gele koorts uit Senegal.

Vergoeding medicijnen vanuit je zorgverzekering
In Nederland is iedere persoon van 18 jaar en ouder verplicht om een basis zorgverzekering voor zichzelf af te sluiten. Daarnaast kun je kiezen om jezelf aanvullend te verzekeren voor zorg die buiten de basis zorgverzekering valt. Bezoekjes aan de tandarts bijvoorbeeld, of behandelingen door de fysiotherapeut. Maar ook inentingen tegen ziekten in het buitenland.

Geneesmiddelen voor op reis, zoals malariapillen en inentingen tegen hepatitis of DTP, worden niet vanuit je basisverzekering vergoed. De kosten voor deze medicijnen komen voor je eigen rekening, mits je niet aanvullend verzekerd bent. Heb je een aanvullende verzekering bij je zorgverzekering afgesloten, dan worden de kosten voor vaccinaties en geneesmiddelen op reis wel vergoed. Het hangt van je zorgverzekeraar af in hoeverre deze kosten vergoed worden. Sommige verzekeraars vergoeden alle gemaakte kosten, andere maar tot een maximumbedrag.

Geen vergoeding vaccinaties vanuit reisverzekering
Een reisverzekering met dekking voor medische kosten dekt de kosten die niet door je zorgverzekering worden gedekt. Kom je bijvoorbeeld in een privékliniek terecht, dan vergoedt een reisverzekering meer dan je zorgverzekering. Helaas maken vergoedingen voor vaccinaties en tabletten ter preventie van risico’s in het buitenland geen onderdeel uit van een reisverzekering. Heb je geen aanvullende zorgverzekering, dan komen de kosten voor inentingen dus voor je eigen rekening. Wie vaak op vakantie gaat naar tropische landen doet er dus goed aan om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.