Zorgverzekering voor ouderen

Posted april 27, 2015 by jellevdw in Zorg

Ouderen hebben meer zorg nodig dan jongeren, dat is natuurlijk algemeen bekend. Dit betekend echter ook dat je wanneer de jaren beginnen te tellen je bewuster moet worden van hoe je je verzekering afsluit. Medicatie, behandelingen of zelfs verzorging kunnen op latere leeftijd ineens onmisbaar worden. Het is dan ook belangrijk dat er een verzekering is afgesloten zodat dit niet geheel op eigen kosten gefinancierd hoeft te worden. Een zorgverzekering voor ouderen vereist hoe dan ook meer ingericht te zijn op onvoorziene kosten zoals vergoedingen voor medicatie.

Vergoeding bij  zorg

Wanneer je gebruik maakt van een zorgverlener dan wordt dit meestal betaald door de overheid (sinds 2015 gemeente). Deze valt namelijk onder de wet maatschappelijke ondersteuning(WMO/ wanneer het gaat om huishoudelijke hulp). Is er sprake van echte verpleging of verzorging aan huis dan valt het weer onder de zorgverzekeringswet(ZVW) of Wet Langdurige Zorg (Wlz). Wil je dit precies duidelijk hebben dan kun meer informatie vinden op de website van het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport. Veel diensten van zorgaanbieders zoals www.zuidzorg.nl vallen onder een van deze wetten.

Waar moet je op letten?

Wanneer je je pensioengerechtigde leeftijd in gaat dan wordt kwaliteit en comfort steeds belangrijker. Door mogelijke beperkingen kunnen behoeftes of woonsituaties veranderen. Hierdoor heb je wellicht specifieke zorg nodig, en dan is het ook van belang dat je weet welke zorgverzekeraar welke dekking biedt. Enkele belangrijke onderdelen zijn bijvoorbeeld:

  • Vergoeding gehoorapparaten
  • fysiotherapie
  • Brillen/lensen
  • Beweegzorg
  • Geneesmiddelen (welke buiten de GVS vallen)

Hulp nodig?

Wanneer je er zelf niet uitkomt, dan kun je in eerste instantie altijd ten rade gaan bij familieleden of kennissen welke hier wellicht ervaring mee hebben, of meer verstand hebben van het verzekeringswereldje. Daarnaast is het slim om goed te checken of het wel echt voordeliger is om een aanvullend pakket af te sluiten. In veel gevallen ben je voordeliger uit wanneer je deze in eerste instantie zelf bepaald. Mocht het benodigde gebruik stijgen dan kun je er alsnog voor kiezen om een uitgebreider pakket te nemen.